Virtuve

Sāls mīklā cepts balodis0


Restorānā Vincents balodi pasniedz ar mērci, apceptām zosu aknām un plāni apceptām kartupeļu šķēlītēm.
Restorānā Vincents balodi pasniedz ar mērci, apceptām zosu aknām un plāni apceptām kartupeļu šķēlītēm.
Foto: Ilze Pētersone

Sastāvdaļas

– četri baloži
– cepšanai 40 g sviesta, eļļa.
Sāls mīklai
– 1 kg miltu
– 600 g smalkā sāls
– 9 olu baltumi
– 300 ml auksta ūdens
– divi olu dzeltenumi
– 1 ēdamkarote piena
– šķipsniņa cukura
– jūras sāls
– dzidrināts sviests vai pārtikas zelta krāsa.
Mērcei:
– baložu kauli un kakli
– 2 ēdamkarotes sviesta
– 4 smalki sagriezti šalotes sīpoli
– 100 g plānās šķēlēs sagrieztu šampinjonu
– 3 ēdamkarotes portvīna
– 4 ēdamkarotes Madeiras vīna
– 200 ml vistas buljona
– 2 ēdamkarotes svaiga krējuma
– 4 ēdamkarotes trifeļu sulas
– sāls, pipari.

Pagatavošana

Gatavo sāls mīklu
Samaisa bļodā miltus un sāli un vienu minūti lēni maisa (var izmantot elektrisko mīklas mīcītāju). Viegli iejauc olu baltumus un, ātrāk maisot, lēnām pielej ūdeni. Maisa, līdz mīkla izveidojas kā gluda bumba.
Sadala mīklu četrās daļās un katru izrullē, iegūstot apli 23 cm diametrā. Izrullē pārējo mīklu, izgriež astoņus spārnus un četras galvas, acu vietā ieliek krustnagliņas.

Foto: Ilze Pētersone

Gatavo mērci
Sautē šalotes sīpolus sviestā. Apcep eļļā gaiši brūnus baložu kaulus un kaklus, pielej portvīnu un pavāra, pēc tam pievieno Madeiras vīnu un pavāra 30 sekundes. Pievieno izsautētos sīpolus, sēnes, vāra, līdz samazinājusies puse šķidruma. Pielej vistas buljonu, krējumu, trifeļu sulu. Vāra uz nelielas uguns 10 minūtes, izkāš caur sietu.

Gatavo baložus
Atdala baložiem spārnus, kaklu un laimes kauliņu, sasien kājas. Apcep sviestā un eļļā 3 minūtes no katras puses, atdzesē. Katru balodi ar krūtīm uz leju apņem ar mīklas apli, ietin un aizloka visas spraugas. Pielipina spārnus un galvu. Noziež mīklu ar olu dzeltenumiem, kas sakulti kopā ar pienu un cukuru, nedaudz uzkaisa jūras sāli. Cep baložus 240 grādu karstā krāsnī 12 minūtes, ja vēlas vidēji jēlus. Atpūtina 5 minūtes. Appūš baložus ar pārtikas zelta krāsu vai noziež ar dzidrinātu sviestu. Pirms pasniegšanas atbrīvo no mīklas un sadala gabalos. Restorānā Vincents balodi pasniedz ar mērci, apceptām zosu aknām un plāni apceptām kartupeļu šķēlītēm. Mājas apstākļos piedevas var izvēlēties vienkāršākas.

Foto: Ilze Pētersone

Lasi un abonē žurnālu Medības!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
Medību likums. Par mežacūku medībām piemērotām platībām
Ekskluzīvi 19 stundas
ME
Medības
Pieredze
Apsekojam platības. Vai izdevies notvert kādu caunu? 1
1 diena
ME
Medības
Pieredze
Artūrs Surmovičs – pandēmija neatbrīvo medniekus no atbildības. “Šauj garām!” #12 extra
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Klausies!
Par medību rīkošanas nosacījumiem, mājsēdi un grozījumiem Medību likumā. “Šauj garām!” #60 epizode
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Pieredze
Mednieka dienasgrāmata #6. Jāiet līdz galam jeb ekstrēmā pakaļdzīšanās
6 dienas
ME
Medības
Pieredze
Termotēmēkļi, ārējās robežas un medības pilsētā. Deputāts par grozījumiem Medību likumā
Ekskluzīvi 15. janvāris, 2021
ME
Medības
Pieredze
Komandantstunda. Vai atļauts iet medībās?
Ekskluzīvi 14. janvāris, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par patronu iegādi, munīcijas izvēli un godīgām medībām. “Šauj garām!” #59 epizode
13. janvāris, 2021
ME
Medības
Pieredze
Reportāža. Cīņa ar Āfrikas cūku mēri
11. janvāris, 2021
ME
Medības
Aprīkojums
Video bloga #20 epizode. Padomi un knifi lapsu medībām
11. janvāris, 2021
ME
Medības
Aprīkojums
Video bloga #19 epizode. Vector Optics tests ar Gati Panavu
Ekskluzīvi 8. janvāris, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par medību aizliegumu un medību norises traucēšanu. “Šauj garām!” #58 epizode
6. janvāris, 2021
ME
Medības
Pieredze
Video bloga #18 epizode. Mērķis aiz krūmiem – kas notiek ar lodi?
Ekskluzīvi 4. janvāris, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par dzinējmedību aizliegumu un ievainotu dzīvnieku meklēšanu. “Šauj garām!” #57 epizode
Ekskluzīvi 30. decembris, 2020
ME
Medības
Pieredze
Video bloga #16 epizode. Kucēna apmācība un balodis dārzeņu kastē
Ekskluzīvi 29. decembris, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Video. Nakts dzīve mednieka acīm
Ekskluzīvi 28. decembris, 2020
ME
Medības
Pieredze
Video bloga #15 epizode. Nakts medības – kā piesaukt lapsu
Ekskluzīvi 27. decembris, 2020
ME
Medības
Pieredze
Mednieka dienasgrāmata #5. Brieža kāja un ievainota lapsa. REĀLI MEDĪBU SKATI
Ekskluzīvi 25. decembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par pirmo palīdzību un mežacūku medībām. “Šauj garām!” #56 epizode
23. decembris, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Video bloga #14 epizode. Ekonomisko binokļu tests – Kowa pret Focus (8 x42)
21. decembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par drošību medībās un ko darīt ar kažokādām. “Šauj garām!” #55 epizode
16. decembris, 2020
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Dzinējmedības Kurzemē: kad staltie mutē nāk
15. decembris, 2020
ME
Medības
Pieredze
Video. Knifi un padomi bebru medībām ar lamatām
Ekskluzīvi 11. decembris, 2020
ME
Medības
Pieredze
Traģēdija Viļakā. Reportāža no notikuma vietas, analīze, ekspertu viedoklis. “Šauj garām” extra #10 2
Speciālreportāža 8. decembris, 2020
ME
Medības
Pieredze
Mednieka dienasgrāmata #4. Ēdājs alnis un zelta bullis
4. decembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par aļņu selektīvām medībām. “Šauj garām!” #53 epizode
2. decembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Kādēļ Beļģijā apturēts mēris, bet Latvijā – nē? “Šauj garām!” #9 extra
Ekskluzīvi 27. novembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par nepaklausīgiem medniekiem, lapsu piesaukšanu un 200 metriem. “Šauj garām!” #52 epizode
25. novembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Video bloga #12 epizode. Kā viedtālruni pārvērst par rāciju
Ekskluzīvi 23. novembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Saruna ar šefpavāru Rūdolfu Šteinbergu par medījumu gaļu. “Šauj garām!” #51 epizode
Ekskluzīvi 18. novembris, 2020

Lasītākie