Virtuve

Restorāna cienīgs steiks mājās: TOP 8 šefpavāra ieteikumi izcila steika pagatavošanai0


Izcili steika gabaliņi ar sezonas dārzeņiem un sarkanvīna mērci.
Izcili steika gabaliņi ar sezonas dārzeņiem un sarkanvīna mērci.
Foto: Sintija Dozberga

Pavārmākslā perfekti nozīmē garšīgi! Lai mājas apstākļos pagatavotu gardu brieža steiku, nav jābūt pavāram. Nav vajadzīga dārga panna vai citas glaunas ierīces. Galvenais ir labs, nogatavināts steika gabals un vēlme gatavot.

Nogatavināta gaļa atšķiras no citām ne tikai ar krāsu, bet arī ar garšas intensitāti. Briedināšanas procesā gaļa kļūst maigāka, bet garša – bagātīgāka. Briedinot gaļu, tā gaisa ietekmē zaudē mitrumu un iegūst savu īsto garšu. Garša ir koncentrētāka, cepot gaļa nesulo, to ir samērā viegli un ātri pagatavot – dažkārt pietiek vien ar dažām minūtēm, lai izceptu perfektu steiku. Šoreiz par to, kā pagatavot izcilu brieža steiku, stāsta restorāna FERMA šefpavārs Nils Ģēvele, kurš nesen ieguvis Michelin jaunā šefpavāra titulu. Kā viņš pats atzīst, ikdienā nav liels mednieks, bet pāris reizes medībās devies par dzinēju. Turklāt, ja ikdienā būtu vairāk brīvā laika, tad nodotos ne vien medījuma gatavošanai, bet arī pats kļūtu par pilntiesīgu mednieku.

1. Gaļa ir pareizi jāatlaidina

Ja gaļa iepriekš bijusi saldētavā, to nepieciešams atlaidināt ledusskapī. To nekādā gadījumā nevajadzētu atlaidināt strauji. Atlaidināšanas ilgums atkarīgs no gaļas gabala lieluma, piemēram, lai atkausētu veselu karbonādes gabalu, paies apmēram diennakts. Ja tā ir viena steika porcija, apmēram 200 gramus liela, tad atlaidināšanas ilgums varētu būt vien pāris stundas.

2. Gaļu jāsagatavo cepšanai

Pēc tam kad gaļa ir atlaidināta, to nepieciešams atbrīvot no visām nevajadzīgajām cīpslām, plēvēm un nevajadzīgajiem gaļas gabaliem. Visus atgriezumus pēcāk varēs izmantot, piemēram, mērces pagatavošanai. Gaļa jāatbrīvo no cīpslām ne tikai tāpēc, ka tā tiks iegūts vieglāk košļājams steika gabals, bet arī vizuāli ēdiens būs daudz skaistāks.

Ieteikums! Cīpslu nogriešanai izmanto pēc iespējas asāku un plānāku nazi, lai būtu mazāks gaļas zudums.

Restorāna cienīgs steiks mājās

3. Gaļa pirms cepšanas jāsadala porcijās

Izvēlēto gaļas gabalu var cept veselu, bet ērtāk un ātrāk būs to pagatavot, ja pirms cepšanas gabals tiks sagriezts vienādos porciju izmēros. Lai to būtu vēl vieglāk izdarīt, pirms griešanas ieteicams gabalu sasiet ar auklu. Gaļas satīšana ļaus tai saglabāt formu visā gatavošanas procesā. Ja netiek izmantota sasiešanas tehnika, tad šķietami formīgs un glīts gaļas gabals pēc cepšanas kļūs plakans.

Ieteikums! Gatavojot vairākas steika porcijas, gaļas gabalus ieteicams sagriezt pēc svara vienādos gabalos.

Ieteikums! Karbonāde biezajā muguras daļā būs cietāka nekā plānajā muguras daļā. Tāpēc karbonādes biezo daļu labāk izmantot tartara pagatavošanai, savukārt steikam – karbonādes plāno daļu.

4. Gaļai pirms cepšanas jābūt istabas temperatūrā

Pēc tam kad gaļas gabali sagatavoti, tos ieteicams pusstundu līdz pat stundai noturēt istabas temperatūrā. Tādējādi nodrošinot pakāpenisku temperatūras kāpumu gaļā. Gaļa, kas pirms cepšanas noturēta istabas temperatūrā, izcepsies labāk un ātrāk.

5. Gaļa ir jāiesāla

Pirms likšanas uz uzkarsētas pannas gaļas gabali no visām pusēm kārtīgi jāapsāla.

6. Gaļas apcepšana uz pannas

Gaļu var cept eļļā, eļļā un sviestā, pievienojot to cepšanās beigās, vai dedzinātā sviestā. Dedzinātu sviestu iegūst, to karsējot katliņā uz mērenas uguns, līdz no dzidrās sviesta masas pilnībā atdalās piena putas. Kad sviests atdziest, tas iegūst dzidru dzeltenu masu. Šāds sviests ēdienam piešķir karamelizētu, riekstainu garšu. Pirms gaļas cepšanas panna jāuzkarsē. Gaļa jācep no visām pusēm, lai tā iegūst vienmērīgu brūnu garoziņu.
Jāatceras, ka gaļa uz pannas tiek tikai apcepta, nevis pabeigta cept.

TĀ DARĪT NEVAJAG! Biežāk pieļautā kļūda ir reizē uz pannas likt pārāk daudz gaļas gabalu. Tad gaļa sāk putot un vārīties un nespēj cepties.

7. Pievieno garšvielas

Garšvielas steikam pievieno īsi pirms cepšanas beigām, apmēram pusminūti minūti pirms gaļas noņemšanas no pannas. Garšvielu pievienošana cepšanās beigās neļaus tām sadegt. Līdz ar garšvielām gaļai pievieno arī garšaugus – rozmarīnu un timiānu, arī sviestu. Jo vairāk garšaugu tiks pievienots, jo izteiksmīgāku garšu iegūs gaļa. Var pievienot arī ķiploku, tas gaļai piešķir burvīgu aromātu. Turklāt ķiploku var izmantot ar visu mizu, tikai pirms uzlikšanas uz pannas to nepieciešams saspiest. Garšvielas var izmantot diezgan daudz, jo izteikta un spēcīga garša ir vēlamais rezultāts. Tāpat beigās pievieno arī melnos piparus.

Gatavo sezonālas piedevas.
Foto: SIntija Dozberga

8. Izmanto termometru un nosaki temperatūru gaļā

Kad gaļa noņemta no pannas, tās temperatūra ir apmēram 37 grādi. Lai pabeigtu steika gatavošanas procesu, gaļu liek iepriekš uzsildītā krāsnī cepties vēl trīs līdz piecas minūtes 180 grādu temperatūrā. Kad gaļa sasniegusi 52 grādu temperatūru, to izņem no krāsns un ļauj atpūsties trīs līdz piecas minūtes. Atpūtināšanas procesā gaļa turpina gatavoties, kļūst sulīgāka un, kad to griezīs, no tās netecēs nekādas liekas sulas.

Gaļai pēc izņemšanas no krāsns mēra temperatūru un atpūtina.
Foto: Sintija Dozberga

TĀ DARĪT NEVAJAG! Gaļu nedrīkst griezt un pasniegt uzreiz pēc tam, kad tā izņemta no krāsns. Tādā veidā gaļa tiek sabojāta. Tā joprojām būs jēla, šķiedraina, asiņaina un viss šķīvis būs sulā, kas satecējusi no gaļas.
Neatpūtināts steiks – sagriezts uzreiz pēc izņemšanas no krāsns – SABOJĀTS STEIKS!
Foto: Sintija Dozberga

Sezonāla garšvielu un garšaugu izvēle

Visa gada griezumā steikam lieliski piestāvēs timiāns, rozmarīns un ķiploks. Kā norāda šefpavārs, vislabāk, ja garšaugi auguši savā dobē. Savukārt ziemai vairāk piestāvēs krustnagliņa, kanēlis, zvaigžņu anīss, fenheļa sēklas. Nedrīkst aizmirst par sviestu – tā ir būtiska sastāvdaļa steika pagatavošanā.
Var izmantot svaigi maltas garšvielas, tāpat arī nemaltas. Garšvielas būs gardākas un aromātiskākas, ja pirms izmantošanas tiks izsildītas uz pannas. Tādā veidā atveras visas smaržu notis un garša kļūst labāka.

Steiku iespējams pagatavot ne tikai no muguras karbonādes

Ja vēlies pagatavot gardu brieža steiku, iespējams izmantot ne tikai muguras karbonādi. Tāpat der fileja jeb tā sauktie zaķīši. Fileja ir daudz delikātāks gaļas gabaliņš. Tā ir mīkstāka, pagatavošanai būs nepieciešams mazāk laika, un iespējams pabeigt cept pat uz pannas. Briedim mazāk, bet ir arī svārku steiks – vēdera daļa no sāniem līdz ribām. Tāpat arī top round steiks, kas atrodas pakaļkājā. Iespējams gatavot steiku karē griezumā, kad karbonāde tiek griezta un gatavota kopā ar ribu kauliņu. Šefpavārs norāda, ka mednieks šādu gaļas gabalu novērtēs vairāk, jo būs vizuāli saistošāks un bagātīgāks.

Piedevās kartupelis, sīpoli un sēnes

Gatavojot steiku, ir jāatceras, ka tas ir ēdiena galvenais elements. Tieši tāpēc nevajadzētu aizrauties ar piedevām. Kartupelis, sēnes, sīpols būs lieliskas piedevas. Kartupelis iepriekš izvārīts un medniekmājā apcepts. Sēnes mērcē vai sapiparotas un ceptas sviestā ar ķiplokiem. Tāpat arī sīpoli – gan smalkākās šķēlēs, daiviņās vai muciņās izsautēti baltvīnā, apcepti un karamelizēti. Būtībā piedevām jābūt pietiekami vienkāršām. Jāņem vērā produktu sezonalitāte. Šefpavārs iesaka, gatavojot steiku, izmantot piedevas – ogas un sēnes, kas augušas tajā pašā apvidū, kur dzīvnieks medīts.

Mērcē dažādi sakņaugi un sarkanvīns

Arī mērce ir neatņemama ēdiena sastāvdaļa. Šefpavārs iesaka par mērces pamatu izmantot buljonu, kas vārīts no brieža kauliem. (Par to, kā pagatavot izcilu buljonu, lasi žurnāla Medības februāra numurā.) Sarkanvīnu mērcei pievieno proporcijā 1:1. Galvenais izmantot daudz un dažādus sakņu dārzeņus un augļus, tostarp arī ābolus, bumbierus un ogas, tāpat jāpievieno ievārījums. Ja buljons bijis pagatavots jau iepriekš, tad mērces gatavošana ir samērā vienkārša un rezultātā būs izcils garšu triumfs medniekmājā.

Sarkanvīna mērce steikam

Nepieciešams:
Iepriekš pagatavots buljons
Sīpoli
Burkāns
Selerija
Ābols
Ievārījums
Brūklenes
Sarkanvīns
Sāls, cukurs
Sviests

Pagatavošana:
1. Garšaugus sagriež palielos gabalos un cep pannā, līdz tie kļūst brūngani.
2. Garšaugiem pievieno sarkanvīnu. Ja plānots vārīt litru buljona, tad izmanto arī litru vīna. Sarkanvīnu ieteicams izvēlēties saldāku, jo tā sastāvā ir cukurs. Ļauj vīnam novārīties apmēram uz pusi, tad pievieno buljonu un turpina vārīt.
3. Kad buljons ir sareducējies, visu nokāš, vēl mazliet pavāra, līdz sāk veidoties bieza mērce. Pievieno ievārījumu.
4. Pēc garšas pievieno nedaudz cukura, nedaudz sāls. Jāsaprot, vai garša apmierina. Garšai jābūt spēcīgai.
5. Kad mērce gandrīz gatava, tajā iemaisa aukstu sviestu. Var pievienot arī ogas, piemēram, brūklenes pēc garšas.
Ievēro! Kad mērcei pievienots auksts sviests, to labāk nesildīt. Sviestu atkārtoti sildot, mērce var atslāņoties.

Saistītie raksti

Tiešsaistes seminārs par lietotni “Mednis” un aktualitātēm jaunai sezonai sākoties 27.03.2024

Medības ar Pielikumiem + e-izdevumi + LASI.LV | e-žurnāls Mednieks/Makšķernieks

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

Indulis Burka
Pieredze
Vai mednieki tiešām tiek uzskatīti par noziedzniekiem? Mēneša personība: Andis Purs
22 stundas
ME
Medības
Pieredze
Skaties! Seminārs par dzinējmedību un individuālo medību sadaļas, digitāliejiem medību pārskatiem lietotnē “Mednis”
4 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Kā rāda jaunākais Thermion2 LRF XL60? Ar putnusuni un termotēmēkli meklējam bebrus
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Pieredze
Maģiskās skaņas – suņu svilpes signāli un kā tos iemācīt sunim. Medību suņu apmācība
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Klausies!
Deviņdesmitos negribam, bet rapsis rada postījumus mežā! “Šauj garām!” #266 epizode
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Pieredze
Vai medību platībās ir lielie plēsēji? Viens svarīgs kritērijis, ko vērts ielāgot
Ekskluzīvi 11. janvāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Cilvēkiem ar vājiem nerviem neskatīties! Vilku bars noķer mežacūku un ievelk to kviecošu tumsā
Ekskluzīvi 10. janvāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Nelikumīgas medības – kas tas ir? Vai ar cirvi var? ‘”Šauj garām!” dalībniekiem #45
Ekskluzīvi 8. janvāris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad pirksti pa gaisu, kolektīvā netiksi! “Šauj garām!” #265 epizode
Ekskluzīvi 8. janvāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Neparasta tikšanās! Lūši nāca arvien tuvāk un tuvāk, līdz palika neomulīgi. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 9. janvāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Lapsu medības ar svilpīti. Piedzīvojums, padomi. Mednieka dienasgrāmata #10
Ekskluzīvi 4. janvāris, 2022
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Trīs termomonokļi. Kuru izvēlēties?
Ekskluzīvi 7. janvāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Arvien biežāk vilki uzbrūk suņiem. Cik ļoti jābaidās?
Ekskluzīvi 3. janvāris, 2025
Linda Dombrovska
Pieredze
No eglēm izskrēja lācis! Alojā meklē medību suņus pēc masta un atrod tos kopā ar lāci!
Ekskluzīvi 3. janvāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Viss ir slikti? Postījumu tolerance, aļņu medību kļūdas un vilku limits
Ekskluzīvi 2. janvāris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kā nomest liekos kilogramus un sadzīvot ar brūno lāci? “Šauj garām!” #264 epizode
Ekskluzīvi 1. janvāris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Ieteikumi termālo tēmēkļu un uzliku piešaušanai un izmantošanai. Daži praktiski ieteikumi
Ekskluzīvi 31. decembris, 2024
Lielais Loms
Cope
Surströmming festivāls Sarķenē! Kad kombinezons smird vairāk nekā zviedru siļķe
Ekskluzīvi 30. decembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Kas iztrūkst mednieku, lauksaimnieku un mežinieku sadarbībā?
Ekskluzīvi 30. decembris, 2024
Sintija Dozberga
Pieredze
TOP 7 padomi medniekiem, kā parūpēties par medību suni. Iesaka veterinārārste Silva Grīblate
Ekskluzīvi 29. decembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Pašam savs spiegs mežā! Tas nav joks! Meža kamera Spypoint Flex E-36
Ekskluzīvi 29. decembris, 2024
ME
Medības
Virtuve
Kas garšīgāks: strogonovs indiešu vai latviešu gaumē? No dabas līdz galdam #13
Ekskluzīvi 28. decembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
500 aļņu, lai suga varētu pastāvēt! Fragmenti no sarunas ar Gunti Ščepaniku!
Ekskluzīvi 28. decembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medījam tikai buļļus, bet arī teļus! Kad “M” nenozīmē “malacis”. Video bloga #87 epizode
Ekskluzīvi 27. decembris, 2024
Linda Dombrovska
Pieredze
SKATIES! Vai mērķi sabalansēti ar iespējamajiem riskiem? Vai LVM sekos Zemkopības ministrijas norādījumiem?
Ekskluzīvi 26. decembris, 2024
Indulis Burka
Pieredze
VIDEO! Ar katru solīti esi tuvāk Dievam. Mēneša personība Intars Rešetins–Pētersons
Intervija 26. decembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Postījumi pieaug, mednieki netiek galā, staltbriežu skaits jāsamazina! “Šauj garām!” #263 epizode
Ekskluzīvi 25. decembris, 2024
Sintija Dozberga
Aprīkojums
Pēdējais laiks atrast īsto dāvanu medniekam! Iesaka Ieskaties.lv un GPSPRO
Ekskluzīvi 23. decembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Klope nebūs, bet sadarbība tik un tā prasās pēc pilnveidošanas
Ekskluzīvi 23. decembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kad brieži apēdīs rapsi, būs par vēlu, jeb lauksaimniekiem jāiesaistās vairāk
Ekskluzīvi 20. decembris, 2024

Lasītākie