Virtuve

Recepte. Mežacūkas cauraudzītis cepeškrāsnī0


Tas, cik ilgi gaļa jācep, ir atkarīgs no individuālās gaumes
Tas, cik ilgi gaļa jācep, ir atkarīgs no individuālās gaumes
Foto: Kate Šterna

Mežacūkas sāniņš, biezs un taukains. Kā to pagatavot? Viens no variantiem ir uztaisīt uzkodu – pikantās strēmelītes cepeškrāsnī.
Rudenī un ziemas sākumā mežacūkas ir gana apvēlušās. Kā visi savvaļas dzīvnieki un arī cilvēki, kas to īsti neapzinās, šie pārnadži uzkrāj taukus ziemai. Sevišķi labs speķītis ir rajonos, kur ir kukurūzas lauki. Šī lauksaimniecības kultūra tiek kulta tikai rudenī un nodrošina pastāvīgu barības avotu visām mežacūkām. Tās pat mēdz dzīvot kukurūzā. Vai laukā ir mežacūku apmetnes, noteikt ir ļoti viegli. Parasti tās ierīko apaļus laukumiņus kaut kur tālāk no kukurūzas sējuma malas. Tur visas vālītes ir apēstas, bet laksti samesti kā paklājs. Tur klusumā, drošībā un aizvējā mežacūkas var gulēt caurām dienām, nemaz neatstājot restorānu. Šādās vietās rukšiem ir vislabākais cauraudzītis – biezs un aromātisks. Atliek tikai sagaidīt, kad tās pabāzīs šņukurus ārā no kukurūzas.

Pusotra cūka kukurūzā un divi asinssuņi. Mednieka dienasgrāmata #15

Izejvielas

Mežacūkas sānu speķis (man bija aptuveni 700 g)
Garšvielas: melnie un Kajēnas pipari, kurkuma, sāls un nedaudz cukura

Pagatavošana

Speķi sagriež piecus milimetrus biezās šķēlēs. Apber ar garšvielām un kārtīgi samaisa. Citi liek uz cepešpannas un tad apkaisa, bet tad pārklājum sanāk nevienmērīgs. Pēc tam speķīti izkāro uz cepešpannas vienā slānī un cep cepeškrāsnī 200 grādos, kamēr gaļa brūna un kraukšķīga. Kad gaļa izcepta, to ieteicams pārlikt uz vairākos slāņos sakārtotiem virtuves papīra dvieļiem.
Sanāk ļoti gardi un tāda uzkoda ir laba gan karsta, gan auksta.

Gaļu jāapber ar garšvielām un jāmaisa
Foto: Kate Šterna

Gaļa jāsaliek vienā slānī
Foto: Kate Šterna

30-06 kalibrs opīšiem, 6,5×55 – pilsētas švītiņiem. “Šauj garām!” #162 epizode

Jaunais žurnāla Medības numurs jau ir klāt!

Saistītie raksti

Abonē žurnālu Medības 2023. gadam

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
Jaunaudžu kopēji Limbažu pusē uziet midzeni ar lācēniem! Aculiecinieka video
Speciālreportāža 1 diena
ME
Medības
Klausies!
Medību demonizācija, svina aizliegumu un medību izstāde Dortmundē. “Šauj garām!” #164 epizode
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Kā sacirst medījumu. Praktiskais seminārs #25
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Kuilis, suns un dzelzs zirgs! Mednieka dienasgrāmata #18
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Klausies!
Par izsolītām medību platībām, barotavu aizvākšanu un lauztiem līgumiem. “Šauj garām!” #163 epizode
Ekskluzīvi 25. janvāris, 2023
ME
Medības
Aprīkojums
Ar binokli nomēra objektu 3000 m attālumā? Izrādās, ka var!
19. janvāris, 2023
ME
Medības
Klausies!
30-06 kalibrs opīšiem, 6,5×55 – pilsētas švītiņiem. “Šauj garām!” #162 epizode
Ekskluzīvi 18. janvāris, 2023
Sintija Dozberga
Pieredze
Kārlis Dadeiks: “Man nav lielākas cieņas pret mednieku pat ar trīsdesmit gadu stāžu, kad, atbraucot uz šautuvi, viņš palūdz, lai pamāca šaut!”
Ekskluzīvi 16. janvāris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Kura munīcija aptur labāk, karabīnes izvēles kritēriji. “Šauj garām!” #161 epozide
Ekskluzīvi 11. janvāris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Būtiskākās kļūdas un padomi. Kā pareizi ierīkot mākslīgās pīļu ligzdas
Ekskluzīvi 10. janvāris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Medījuma pirmapstrāde – izvēdināšana soli pa solim. Praktisks padoms. UZMANĪBU REĀLI MEDĪBU SKATI
Ekskluzīvi 10. janvāris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Praktiskais seminārs #2. Caunu ķeršana ar lamatām – ieteikumi un kļūdas
Ekskluzīvi 17. februāris, 2022
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
VIDEO! Nomaini tēmēkli ātri un ērti! Dentler sistēmas priekšrocības
Ekskluzīvi 7. janvāris, 2023
ME
Medības
Klausies!
“Šauj garām!” diskutē! Sabiedrība nekad neuzzinās, kas notika medībās ar ģenerāli
Ekskluzīvi 6. janvāris, 2023
ME
Medības
Klausies!
“Šauj garām!” tiešraide dalībniekiem #29. Par medībām barotavā, uzliku plusi un mīnusi
Ekskluzīvi 4. janvāris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Lācim pa degunu, neklejojošie aļņi un pirmā palīdzība! “Šauj garām!” #160 epizode
Ekskluzīvi 4. janvāris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Būvējam koka trepi kopā ar Jāni Pūteli. Praktiskais seminārs #23
Ekskluzīvi 2. janvāris, 2023
Sintija Dozberga
Virtuve
Garšīgākā medījuma aknu pastēte, ko būsi ēdis! Recepte
Ekskluzīvi 30. decembris, 2022
LL
Lielais Loms
Cope
Urbji, makšķeres un mānekļi – zemledus makšķerēšanas teorija un prakse
Ekskluzīvi 28. decembris, 2022
ME
Medības
Klausies!
Par nozagtiem aļņiem, pelēko zonu un lodēm, kas lido kā meteorīti! “Šauj garām!” #159 epizode
Ekskluzīvi 28. decembris, 2022
ME
Medības
Pieredze
Mazkalibra ieroču nozīme treniņos. Praktiskais seminārs #22
Ekskluzīvi 28. decembris, 2022
ME
Medības
Pieredze
Mistika. Kas nojaucis bebru dambi – interesants novērojums
Ekskluzīvi 27. decembris, 2022
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Seeland Climate – visām dzīves situācijām
Ekskluzīvi 27. decembris, 2022
ME
Medības
Pieredze
Medījamie dzīvnieki. Kā barā atpazīt kuilīti – divi kritēriji
Ekskluzīvi 8. maijs, 2022
LL
Lielais Loms
Cope
VIDEO! Vēdzeles iesācējiem, mānekļi lielām līdakām. Iesaka SIA Ieroči
25. decembris, 2022
ME
Medības
Pieredze
Kā lietot stobra tīrīšanas pastas? Praktiskais seminārs #21
Ekskluzīvi 21. decembris, 2022
ME
Medības
Klausies!
Saruna ar Kasparu Dukaļski – par aļņiem, ģimeni un piedzīvojumiem. “Šauj garām!” #158 epizode
Ekskluzīvi 21. decembris, 2022
LL
Lielais Loms
Cope
Ziemas copes noslēpumi. Sarunas laivā #5
Ekskluzīvi 20. decembris, 2022
ME
Medības
Aprīkojums
Skaties, kāda ir žurnāla Medības abonēšanas loterijas karabīne! CZ 600 Lux
Ekskluzīvi 20. decembris, 2022
ME
Medības
Pieredze
Kā atšķirt vilka pēdu no suņa pēdas? Trīs svarīgi kritēriji
Ekskluzīvi 17. jūnijs, 2022

Lasītākie