Virtuve

Recepte. Medījuma gaļas konservi metāla kārbā0

Foto: Indulis Burka

Medījuma gaļas saglabāšana, turklāt tā, lai to varētu ātri pagatavot, nebūt nav vienkāršs uzdevums. Protams, to var sagriezt piemērotos gabalos un sasaldēt. Taču saldētavas tilpums nav bezgalīgs. Turklāt pagatavošanas laikam jāpierēķina laiks, kas nepieciešams gaļas atkausēšanai.

Bet ko darīt, ja azaida pagatavošanai tik daudz laika nav vai nepieciešams paņemt līdzi nelielu daudzumu gaļas? Lielisks risinājums ir gaļas konservu pagatavošana metāla kārbiņās.

Lai to paveiktu mājas apstākļos, gan nepieciešamas dažas papildu opcijas – ierīce metāla kārbiņu aizvalcēšanai un konservu sterilizējamais katls, kurā kārbiņās iepildīto gaļu pagatavot.

Gaļu atdalu no plēvēm un cīpslām. To var sagriezt nelielos kubiciņos vai samalt. Parasti izvēlos rupju malumu, kad gaļa tiek nevis pārvērsta pastai līdzīgā masā, bet drīzāk sakapāta. Veikalā jāiegādājas cūku ādas un āda kopā ar pirksta biezuma speķi. Katriem trim kilogramiem medījuma gaļas nepieciešams kilograms ādu. Savukārt speķa daudzums ir gaumes jautājums. Jo tā būs vairāk, jo gala produkts būs treknāks un arī sulīgāks.

Kad konservus var pagatavot arī pats!

Ādas ir ne tikai gaļas recinātājs, bet arī lielisks kalogēna avots, kas nepieciešams locītavu veselībai. Ādas un speķi sagriežu strēmelītēs, kuras var ievietot gaļas maļamajā mašīnā. Lieku katlā, pārleju ar ūdeni un ļauju uzvārīties. Ādas gatavas malšanai, kad ūdens uzmetis pirmos mutuļus. Šoreiz gan gaļas maļamajā mašīnā ievietoju smalkāko sietiņu. Jārīkojas veikli. Gaļai pievienoju sāli, maltu kaltēto saldo papriku, itāļu garšvielu maisījumu, maltu muskatriekstu.
Pielieku samalto ādu masu un samaisu.

Kamēr ādas vārījās, uz galda kārtoju kārbas. Katrā no tām ielieku šķēlīti ķiploka, pusīti vai trešdaļu lauru lapas atkarībā no tās izmēra, divas kadiķogas, divus smaržīgos piparus un trīs melno piparu graudus.

Kad maltās ādas un speķis sajaukts ar gaļu, strauji sākas recēšanas process, tāpēc jārīkojas veikli. Masas iepildīšanu parasti paveic mana sieviņa Sanita. Savukārt es kārbas aizvākoju.

Kārbas iegādājos Autoklavs.lv, izmērs – 240 g, kārba nr. 3. Karsē divas stundas. Pēc tam kārbas ievietoju sterilizēšanas katlā, kārtojot tās pamīšus, un sterilizēju vairāk nekā 100 grādu temperatūrā.

Manā sterilizēšanas katlā, ko pats izgatavoju no savu laiku nokalpojuša ūdens sildītāja, pirms karsēšanas jāielej aptuveni pusotra litra ūdens. Vārīšanas laikā arī kārbiņās paaugstinās spiediens, tāpēc pirms karsēšanas kaltā iesūknē gaisu, līdz spiediens sasniedz 1,5 bārus. Tad atliek vien katlu novietot uz plīts un karsēt, līdz spiediens sasniedz 3,2 bārus. Šajā laikā būtiski būs palielinājusies arī temperatūra katla iekšienē un pārsniegusi 100 grādus.

Pieredze liecina, ka spiediens un līdz ar to arī attiecīgā temperatūra jānodrošina divas stundas. Šajā laikā būs pietiekami izkarsēta gaļa un nogalināti visi mikrobi, kas varētu radīt pūšanas procesus. Kad pagājušas divas stundas, katlam ļauj atdzist, līdz spiediens nokrītas līdz 1,5 atmo-sfērām. Tad pa krānu spiedienu pazemina līdz nullei.

Katlu atveru un kārbas kārtoju vēsā vietā ar vākiem uz leju. Gaļas masa tajās joprojām ir verdoša, un taukvielas nostāsies augšpusē. Vēlāk, kad kārbiņas atdzisušas, tās apgriežu pareizi un novietoju glabāšanai.

Atverot vāku, virspusē būs sarecējusi gaļas masa, bet taukvielas būs apakšā.

Šādi pagatavotus konservus var paņemt līdzi uz mežu, ceļojumā. Tāpat no maltās gaļas konserviem var ļoti ātri pagatavot gaļas mērci pie kartupeļiem vai griķiem. Atliek tikai uz pannas apcept sīpolus, pievienot pāris kārbiņu saturu un iebiezināt ar saldo krējumu. Tas aizņem vien pārdesmit minūtes. Gabaliņos sagrieztie konservi būs lielisks papildinājums zupām.Taču galvenais – šādi sagatavotiem gaļas konserviem vairs nav nepieciešami īpaši glabāšanas apstākļi. Tos var glabāt pieliekamajā istabas temperatūrā.

Saistītie raksti

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

Indulis Burka
Pieredze
Dzīvnieku mazuļu glābšanas epidēmija. Glābējs vai bērnu zaglis?
Ekskluzīvi 16 stundas
ME
Medības
Klausies!
Kad nogalināt nedrīkst, bet pautus nogriezt gan vajadzētu! “Šauj garām!” #286 epizode
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Izdevusies stirnāžu sezonas atklāšana. Liela nozīme ir tēmēklim
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Pieredze
Pajautā medību inspektoram! Whatsapp grupas nodevēji, kad gaidīt inspektoru, torņu mērītāji
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Pieredze
Optikas, kalibri un klusinātāja ietekme – tālšaušana ar Aivaru Bundzēnu. Praktiskais semnārs #56
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Aprīkojums
Kad čomi uzmet, bet mežacūkas kāp tornī un tēmēkli aizmirsti auto. Video bloga #92 epizode
Ekskluzīvi 30. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Šaušanas tehnika, ballistika un treniņi ar Aivaru Bundzēnu. Prakstiskais seminārs #55
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Foto un video! Labākajiem šāvējiem cepures vienos caurumos! Atskats uz Mednieku līgas 3.posmu Rēzeknē!
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Mednieku kabatās palika 400k eiro. Haralds Barviks un Juris Buškevics. “Šauj garām!” #285 epizode
Ekskluzīvi 28. maijs, 2025
ME
Medības
Virtuve
Savādi rituāli ar asinīm, kā pazust ar asinspēdu suņiem un lapsas kotletes. No dabas līdz galdam #18
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Distances, atbalsti, kalibri un efektivitāte. Stāsta Aivars Bundzēns. Praktiskais seminārs #54
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Limitu atcelšana un sadarbības memorands. Medību saimniecības aktualitātes
Ekskluzīvi 22. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Solis pret medniekiem, labāk domāt bonusa sistēmu! “Šauj garām!” #284 epizode
Ekskluzīvi 21. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Rezultātu var sasniegt sadarbojoties ar medniekiem. Briežu postījumu apjoms Saldus novadā samazinās
Ekskluzīvi 20. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
WOW efekts pirmo reizi ieskatoties. Neparastas formas optiskais binoklis ar attēla stabilizāciju
Ekskluzīvi 19. maijs, 2025
Kate Šterna
Pieredze
Tas nav moku rīks! Kā ātri un efektīvi nodīrāt medījumu
Ekskluzīvi 15. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Cels maksu par atļaujām un sezonas kartēm? Vai ZM slepeni bīda noteikumu projektus? Izsludināti jauni grozījumi noteikumos
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad Brisele sev iešauj kājā: vilks beidzot vairs nav “svēta govs”. “Šauj garām!” #283 epizode
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgāžam mītus. Klusinātājs lodes enerģiju… palielina!
Ekskluzīvi 13. maijs, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Mednieka soma. Visas inovācijas vienā ierīcē. Ko varam sagaidīt no jaunā Pulsar Oryx LRF XG35?
Ekskluzīvi 12. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kāda ierēdnim daļa, ar kādu kalibru mednieks medī mežacūku! “Šauj garām!” #282 epizode
Ekskluzīvi 7. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Pierīga. Te medīt tīko daudzi!
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Dinamiskākā un ātrākā no šaušanas disciplīnām – apaļais stends. Šaušanas disciplīnas #1
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Ar dakšām pret lāci, robežas pārkāpēji un pirmais lācēns. Par lāču situāciju Lietuvā! Meža ziņas #7
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad 100 dzīvnieki nav sapuvuši mežā, bet medījuma gaļu nenovērtē. “Šauj garām!” #281 epizode
Ekskluzīvi 30. aprīlis, 2025
ME
Medības
Virtuve
Cūcisks radījums, kas ložu nebijās. Piečakarēti mednieki un gardi burgeri. No dabas līdz galdam #17
Ekskluzīvi 29. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgūstot pamatprincipus, kā ar tēmēšnas tīkliņu var mērīt arī attālumu
Ekskluzīvi 28. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Apgāžam mītus par lodes jaudu! Kā to ietekmē klusinātājs
Ekskluzīvi 25. aprīlis, 2025
ME
Medības
Uncategorized
Izlikt asinspēdu un lasīt suni. Praktiskais seminārs #53
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kur pasūtīt medību torni? Dažādi veidi, piegāde visā Latvijā!
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025

Lasītākie