Virtuve

Klasika medību variācijā. Pildītie pipari0


Pildītie pipari
Pildītie pipari
Foto: Kate Šterna

Viens no garšīgākajiem un daudzās pasaules valstīs ļoti iecienītiem maltās gaļas ēdieniem – pildītie pipari – ir bulgāru, rumāņu, moldāvu, kā arī ukraiņu, gruzīnu un azerbaidžāņu nacionālās virtuves daļa.
Mūsdienās interneta publikācijās, televīzijas raidījumos un pavārgrāmatās tiek piedāvātas neskaitāmas pildījuma variācijas, taču princips vienmēr ir viens – malta gaļa ar rīsiem un dārzeņiem.
Oriģināli tiek izmantota liellopu vai jēra gaļa, taču mednieka virtuvē to var aizstāt stirnas, aļņa, brieža vai mežacūkas gaļa, kam veikts trihinellu tests. Pēdējais nosacījums jāievēro obligāti, jo pildīto piparu pagatavošanas process ir samērā ātrs un neprasa ļoti augstu temperatūru. Līdz ar to, ja mežacūkas gaļa nav pārbaudīta, pastāv risks inficēties, jo trihinella savā kalcija kapsulā, kas atrodas muskuļu audos, iet bojā tikai tad, ja gaļa viscaur izkarsēta 70 grādos vismaz piecpadsmit minūtes. Lai pārliecinātos par temperatūru ēdiena viducī, jāizmanto gaļas termometrs.

Sastāvdaļas

Saldā paprika. Skaits atbilstoši sautējamā trauka izmēram. Man sanāca 12 gab.
1 kg stirnas mīkstuma
1 liels sīpols
1 vidēji liels burkāns
4–6 ķiploka daiviņas (gaļas masai un sautēšanai)
1/2 glāzes rīsu (nevārītā veidā)
Garšvielas: malti melnie pipari, 2 tējk. Himalaju sāls, 1/2 tējk. cukura, majorāns, rozmarīns, nedaudz kari, lauru lapa sautēšanai

Pagatavošana

Sīpolus sagriež un apcep sviestā, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pēc tam pannā pievieno maltus burkānus. Rīsus izskalo un vāra piecas sešas minūtes. Gaļu samaļ un sajauc ar piedevām, ieskaitot saspiestus ķiplokus, vārītiem rīsiem, pievieno apceptos dārzeņus un pilda iztīrītos piparos.
Oriģināli piparus gatavo lēzenā traukā ar ūdeni, kas nesniedzas līdz piparu malai. Šādā variantā gatavošanai nepieciešamas 40 minūtes. Beigās mērcei var pievienot apceptus tomātus vai kečupu un tomātu pastu.
Man patīk gatavot pildītos piparus savā sulā traukā ar vāku cepeškrāsnī. Es izmantoju čuguna sautējamo trauku ar vāku. Piparus sautēju aptuveni stundu 180–200 grādos.
Nākamreiz pamēģināšu papildināt šo recepti ar saceptiem tomātiem un dažādiem sieriem…
Labu apetīti!

Pildīti pipari

Lasi un abonē žurnālu Medības!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Par protokoliem, garām šaušanu un smadzenēm. “Šauj garām!” #74 epizode
Speciālreportāža 18 stundas
ME
Medības
Aprīkojums
Video bloga #28 epizode. Mežonīgais un dusmīgais Ford Ranger Raptor
Ekskluzīvi 2 dienas
ME
Medības
Klausies!
Video ekstra #16. Kristofers Klausens: sāku medīt 11 gadu vecumā
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Aprīkojums
Video bloga #27 epizode. Pirmie iespaidi par PARD nakts redzamības uzliku
Ekskluzīvi 26. aprīlis, 2021
ME
Medības
Aprīkojums
Video bloga #26 epizode. Gludstobra lode pret krūmiem
23. aprīlis, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par ārējām robežām, Medību likuma grozījumiem un medību pieteikšanu. “Šauj garām!” #73 epizode
Ekskluzīvi 21. aprīlis, 2021
ME
Medības
Pieredze
Gita Strode: “Lūšu aizsardzības stāvoklis ir vērtējams kā labvēlīgs”
Ekskluzīvi 19. aprīlis, 2021
Indulis Burka
Aprīkojums
Praktisks padoms. Pēc vilku taures uz latvāņu audzi
Ekskluzīvi 16. aprīlis, 2021
ME
Medības
Pieredze
Diskusija. Juris Lazdiņš: “Kurš būs atbildīgs par aizlieguma sekām?”
Ekskluzīvi 15. aprīlis, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par lūšiem, pašregulāciju un lēmumu pieņemšanu. “Šauj garām!” #72 epizode
14. aprīlis, 2021
ME
Medības
Pieredze
Diskusija. Danuta Priede: “Jābūt gataviem, ka lūši nāks pagalmos”
Ekskluzīvi 13. aprīlis, 2021
ME
Medības
Pieredze
Diskusija. Haralds Barviks. Par lūšiem jālemj, balstoties uz zinātniskiem faktiem
Ekskluzīvi 12. aprīlis, 2021
ME
Medības
Pieredze
Diskusija. Jānis Baumanis. Lūšu medību aizliegums iznīcinās populāciju?
11. aprīlis, 2021
ME
Medības
Pieredze
Saeimā diskutē par lūšu medību aizliegumu! Komentārs un fragmenti
Speciālreportāža 9. aprīlis, 2021
ME
Medības
Klausies!
Negadījums Lietuvā, pavasara medības, jauna sezona. “Šauj garām!” #71 epizode
7. aprīlis, 2021
ME
Medības
Pieredze
Video bloga #25 epizode. Bebru medības, apstrāde, pagatavošana
6. aprīlis, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par ieroču atļauju digitalizāciju, medību lietotni un konferenci. “Šauj garām!” #70 epizode
Intervija 31. marts, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par optiskajiem tēmēkļiem – kādu izvēlēties? “Šauj garām” #69 epizode
24. marts, 2021
ME
Medības
Aprīkojums
Video bloga #24 epizode. Mednieka auto tests – Mitsubishi L200
Ekskluzīvi 19. marts, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par medību apģērbu un ētiku. “Šauj garām!” #68 epizode
Intervija 17. marts, 2021
ME
Medības
Pieredze
Praktisks padoms. Klabeklis un tāšu taure
Ekskluzīvi 16. marts, 2021
ME
Medības
Aprīkojums
Video bloga #23 epizode. Snaipera cienīgā Delta Stryker 4,5 – 30 x 56 FFP
Speciālreportāža 15. marts, 2021
ME
Medības
Pieredze
Video praktiskais padoms. Ko darīt, ja nomedīta kašķaina lapsa?
12. marts, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par ieroču glabāšanu, beigtiem kaķiem un lūšiem. “Šauj garām!” #67 epizode 3
10. marts, 2021
ME
Medības
Klausies!
#15 video ekstra. Jānis Zandbergs par drošību medības un nevēlēšanos braukt uz šautuvi
Intervija 5. marts, 2021
ME
Medības
Pieredze
Kā nomedīju savu pirmo kuili. Mārtiņa Gabranova medniekstāsts
Speciālreportāža 4. marts, 2021
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Mēris, gripa, vīrusi. Vai pasaules gals?
Speciālreportāža 28. februāris, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par pusautomātiem – gludajiem un spicajiem. “Šauj garām!” #65 epizode
24. februāris, 2021
Linda Dombrovska
Klausies!
#14 video extra. Sarunas un receptes svaigā gaisā
22. februāris, 2021
ME
Medības
Pieredze
Induļa praktiskie padomi. Kā nenosalt medību tornī
20. februāris, 2021

Lasītākie