Virtuve

Gatavojam spiedienkatlā. TOP 11 šefpavāra ieteikumi, kā ātri pagatavot bagātīgu meža zupu0

Foto: Sintija Dozberga

Ko lai pagatavo garastāvokļa uzlabošanai? Turklāt tā, lai pie plīts nebūtu jāstāv pus diena? Viss vienkāršais ir ģeniāls, tāpēc šoreiz gatavosim gardu un bagātīgu zupu no mežacūkas pleca. Ierasts, ka zupas vārīšana ir gana laikietilpīgs process, taču šoreiz šefpavārs Māris Astičs atklās pāris knifus, kā pagatavot izcilu zupu vien stundas laikā. Vēl jo vairāk, tie lieti noderēs gatavojot medniekmājā.

Gatavojam spiedienkatlā. TOP 11 šefpavāra ieteikumi, kā ātri pagatavot bagātīgu meža zupu

Būtiskākā kļūda, gatavojot zupu, ir liet katlā lielu šķidruma daudzumu un neievērot secību, kādā zupai tiek pievienotas sastāvdaļas. Tā vārot zupu, beigās nereti jāsecina, ka dārzeņi nesimpātiski izšķīduši un iznākums ir bezgaršīgs. Šoreiz šefpavārs Māris Astičs atklās, kā vienkāršā veidā iespējams paātrināt zupas gatavošanās procesu tā, lai pat medniekmājā ikviens laikus tiktu pie kārotās zupas bļodas.

1. Sagatavo gaļu cepšanai
Lielākoties zupas gatavošanas process sākas ar ilgu buljona vārīšanu, lai rezultāts būtu satriecošs. Par to, kā pagatavot izcilu buljonu, jau rakstījām, tāpēc šoreiz uzreiz pie lietas. Izmantojam pleca daļas gaļu. To sagriež palielos gabalos un atbrīvo vien no rupjākajām cīpslām. Gatavojot spiedienkatlā, cīpslas izšķīdīs. Gaļu pirms ievietošanas katlā apcep, lai tai būtu skaista brūna garoziņa.

2. Sagatavo garšaugus un garšsaknes
Spiedienkatlā liek garšaugus: ķiploks, pāris čili ripiņas, timiāns un rozmarīns. Tad pievieno apcepto gaļu. Lai iegūtu bagātīgāku garšu, pirms likšanas spiedienkatlā apcep arī garšsaknes: sīpolu, burkānu, kāli un seleriju. Tad to liek spiedienkatlā.
Tāpat katlā līdz apmēram pusei pievieno ūdeni vai iepriekš pagatavoto buljonu.

Foto: Sintija Dozberga

3. Pievieno piparus un soju
Gaļai, kas jau ielikta spiedienkatlā, pievieno piparus un sojas mērci. Soja ir lielisks sāls aizstājējs. Spiedienkatlā liek arī apceptos dārzeņus. Gaļai spiedienkatlā jāgatavojas 40 minūtes. Laiku uzņem no brīža, kad spiedienkatls sāk dūmot.

Atceries! Pirms tiek aizvērts spiedienkatls, ir jāpārbauda tā blīves!

4. Gatavo zupas bāzi
Kamēr spiedienkatlā gatavojas gaļa, paralēli var sākt gatavot zupas bāzi. Zupas katlā apcep puravu, sīpolu, ķiploku un garšaugus – pētersīļu kātus, timiānu un rozmarīnu. Tam pievieno tomātus savā sulā vai tomātu biezeni. Pievieno arī cukuru, lai līdzsvarotu tomātu skābumu. To visu sautē nelielā ūdens daudzumā vai jau iepriekš pagatavotajā buljonā.

5. Gatavo dārzeņus zupai
Dārzeņus pirms pievienošanas zupai apcep pēc to cietības: burkāns, selerijas sakne, kālis. Cepšanas procesā dārzeņiem pievieno sāli un piparus. Saceptos dārzeņus secīgi pievieno garšaugu un tomātu biezeņa sautējumam, kam pieliets nedaudz buljona.

Atceries! Šķidrumu zupas bāzei pievieno tikai tik daudz, lai tas gatavošanās procesā nosegtu dārzeņus.

6. Gatavo nelielā šķidruma daudzumā
Gatavojot nelielā šķidruma daudzumā, dārzenis iegūst daudz bagātīgāku un izteiktāku garšu. Pievienot ūdeni vai buljonu zupai iespējams visā gatavošanas laikā. Bet, ja tā būs par daudz jau sākumā, tad visas bagātīgās garšas kļūs ūdeņainas un zupa – neizteiksmīga.

7. Al dente
Tulkojumā no itāļu valodas, tā ir ēdiena pagatavošana, iegūstot izcilu produkta konsistenci īsā gatavošanas laikā. Al dente lielākoties tiek attiecināts uz makaroniem un rīsiem, bet tāpat terminu attiecina uz stingri vārītiem dārzeņiem.
Zupu gatavo, līdz cietākais no dārzeņiem kļuvis viegli mīksts.

8. Pievieno pupiņas
Vēl izteiksmīgākai garšai zupai var pievienot pupiņas. Ja konservētās pupiņas ir ar tomātu mērci vai čili mērci, tās pievieno nenokāstas. Ja tās ir marinādē, marinādi nokāš. Pupiņas pievieno īsi pirms gaļas pievienošanas.

9. Atpakaļ pie gaļas
Pēc 40 minūtēm, kad gaļa ir gatava, to izņem no katla un iegūto buljonu nokāš. Vajadzības gadījumā buljonu pievieno zupai. Gaļu sagriež mazākos gabalos un arī pievieno zupai, visu turpina vārīt vēl piecas minūtes.

Atceries! Gaļu nevajag griezt pārāk mazos gabalos, citādi tie izjuks un zupā pazudīs.

Ja zupai nepieciešams vēl sāls, var pievienot sojas mērci. Fermentēta sojas mērce zupai piešķirs umami garšu.

Umami (no japāņu: うま味 – patīkama garša) ir viena no piecām cilvēka pamatgaršām. Latviešu valodā nav precīza vārda, kas šo garšu raksturotu, taču nereti izmanto vārdus gards vai sāts.

10. Jo vairāk zaļumu, jo gardāka zupa
Zaļumi zupai piešķir spēcīgu aromātu un garšu. Lokus, pētersīļus un koriandru pievieno bagātīgi pašās beigās apmēram minūti pirms zupas gatavības, lai tie nezaudētu krāsu un aromātu.

Foto: SIntija Dozberga

Atceries! Gatavojot šādu zupu, dilles labāk nepievieno. Dilles lai paliek frikadeļu zupai.

11. Dubults neplīst jeb iegūti divi buljoni un izteiksmīga zupa
Šādā veidā gatavojot zupu, tiek iegūti divi izteiksmīgi buljoni, kas zupai piešķir spēcīgu garšu, kur katrs kumoss ir ar savu raksturu. Viens buljons tiek iegūts spiedienkatlā, gatavojot gaļu, savukārt otrs – dārzeņus apcepot zupas bāzei.

Biežāk pieļautās kļūdas, gatavojot zupu

– Pat gardu zupu var sabojāt trekna tauku kārta, kas peld pa virsu. Tā sabojā ne vien garšu, bet arī vizuālo izskatu. Ne par velti ir teiciens – ēst ar acīm.
– Zupu nedrīkst pārvārīt, viena no biežāk pieļautajām kļūdām ir tieši dārzeņu pārvārīšana. Kuram gan garšo izšķīdis burkāns vai kartupelis?
– Vislielākā kļūda ir zupas vārīšana lielā ūdens daudzumā. Tādā zupā garšas nav ne gaļai, ne dārzeņiem, ne buljonam. Vārīšanās procesā pievieno sāli un piparus, cenšoties zupai piešķirt garšu, bet rezultātā iegūst asu, nebaudāmu viru.
– Gatavojot zupu, netiek ievērota secība un saderība. Secībai ir nozīme – jāpievieno sastāvdaļas no cietākās uz mīkstāko. Pretējā gadījumā zupā būs izšķīdis kartupelis un ciets burkāns.

Risinājums medniekmājai – iespējams iztikt arī bez pannas

Medniekmājā nereti viss notiek lielā steigā, turklāt vārīt zupu uz ugunskura un paralēli sagatavot un cept dārzeņus pannā šķiet neiespējami. Bet iespējams ir viss. Ievērojot secību, iespējams gatavot arī katlā. Sākumā katlā apcep sīpolus, ķiplokus, puravus un čili. Pievieno sakapātus pētersīļu kātus un garšsaknes. Apceptos dārzeņus izņem no katla un tajā liek gaļu, to apcep un sautē nelielā ūdens daudzumā, līdz tā gatava. Tālāk viss tāpat, kā vārot zupu mājas apstākļos.

Slinkā versija – motivācija medniekiem

Zinot, ka medniekmājā darba vienmēr daudz, nepieciešamos dārzeņus un garšaugus var sagatavot un savakuumēt jau iepriekšējā vakarā.
Šefpavārs Māris smejot saka: “Kurš uz mežu iet ar gaļu? Pirms medībām parasti visus pabrīdinu, ka pusdienās būs dārzeņu zupa un, vai tai tiks pievienota gaļa, tas atkarīgs no pašiem.”

Saistītie raksti

Kāpēc aļņiem nav teļu, briežu nakts medības un kā dabūt lāča matus. “Šauj garām!” #235 epizode

Abonē žurnālu Medības!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Aprīkojuma tests. Četru termoiekārtu tests. Kas patīk, kas nepatīk, kā rāda?
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Klausies!
Dzīvnieku marķēšanas dzinējmedībās, vēlme satikt lāci un lūšu sāga. “Šauj garām!” #253 epizode
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Pieredze
Pamata paklausības komandas medību sunim: apmācības sākums. Praktiskais seminārs #48
Ekskluzīvi Nedēļa
Indulis Burka
Virtuve
Sāls ar garšaugiem. Lai gaļa garšotu labāk!
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Pieredze
Kad ar mugurkaulu jūti, ka vilki ir tuvumā. Negaidīta tikšanās
Ekskluzīvi 14. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Tērauds, bismuts, volframs – testējam bezsvina munīciju dabā
Ekskluzīvi 13. oktobris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Aļņi bez teļiem, asinsparaugi un bezpalīdzīgi sunīši ceļmalā. “Šauj garām!” #252 epizode
Ekskluzīvi 9. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mežacūku bariņš Piņķos netraucēti uzrok mauriņu. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 8. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Asinspēdas meklēšana. Suņa apmācība, meklēšana reālos apstākļos. Praktiskais seminārs #46
Ekskluzīvi 8. oktobris, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Briežu drāma caur termālo prizmu. Testējam jauno Pulsar Axion XG30
Ekskluzīvi 8. oktobris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Vilka statusa maiņa, stirnu slimības un kolektīvās bailes. “Šauj garām!” #251 epizode
Ekskluzīvi 2. oktobris, 2024
Sintija Dozberga
Pieredze
Valgalciema bērnu laukumā brieži uzrīko tusiņu. Tas tik ir harēms! Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 1. oktobris, 2024
ME
Medības
Virtuve
Visātrāk pagatavojamais ēdiens. Brieža tartars ar dzīslkātu beku sviestu. No dabas līdz galdam #10
Ekskluzīvi 30. septembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Mazliet stalbriežu riesta drāmas; trīs kritēriji, lai izvēlētos termoierīci. Video bloga #81 epizode
Ekskluzīvi 30. septembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Kad pasaulē ieskaties ar Pulsar Telos LRF XP50 aci, tai ir pavisam citas krāsas!
Ekskluzīvi 27. septembris, 2024
Sintija Dozberga
Pieredze
Lāča klātbūtni apzināju tad, kad tas metās rēkdams virsū! Aculiecinieka stāsts
Ekskluzīvi 26. septembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Izdalīt mežakuiļiem prezervatīvus un ieskatīties lācim acīs. “Šauj garām!” #250 epizode
Ekskluzīvi 25. septembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Ieraudzīt skropstiņas 70 m attālumā. Vai tas ir iespējams ar budžeta klases tēmēkli?
Ekskluzīvi 20. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lācene Valkas novadā metas virsū mērniekam, tikai pēdējā brīdī apstājoties. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 18. septembris, 2024
Sintija Dozberga
Aprīkojums
Apģērbs, kas liks lepoties, ka esi mednieks un citi labumi. Aktuālais medībām un medību sunim
Ekskluzīvi 18. septembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Kur Tev tas ierocis mājās stāvēs – blakus gultai? “Šauj garām!” #249 epizode
Ekskluzīvi 18. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kad riesta laikā alni izdodas ievilināt ezerā. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 17. septembris, 2024
Sintija Dozberga
Pieredze
VIDEO! Ieroci var netīrīt, bet galvenais, lai nav kļūme, kad pakaļ dzenas lācis! Kā tīrīt gludstobru?
Ekskluzīvi 16. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Nenokavē! Jau šodien notiks tiešsaistes seminārs par to, kā rīkoties, satiekot meža dzīvnieku
Ekskluzīvi 13. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sarežģītākais no medību veidiem! Mednieka dienasgrāmata #32
Ekskluzīvi 12. septembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Rāda labāk, nekā bija cerēts. Pirmie iespaidi par termālo monokli
Ekskluzīvi 12. septembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Vai jāpārceļ dzinējmedības un no Kurzemes un Latgali jāved briežu buļļi? “Šauj garām!” #248 epizode
Ekskluzīvi 11. septembris, 2024
ME
Medības
Virtuve
Varenskaists stirnāzis, medību piedzīvojums un rāmens! No dabas līdz galdam #9
Ekskluzīvi 10. septembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Kā pareizi lietot meža dzīvnieku atbaidītāju? Praktisks padoms
Ekskluzīvi 9. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lētākais un ātrākais veids, kā uzlabot savas šaušanas iemaņas, šaujot no rokas. Šaušanas skola #9
Ekskluzīvi 9. septembris, 2024

Lasītākie