Virtuve

Buka akniņas ar “Dzintara” siera mērci0


Sātīgs un gards rezultāts!
Sātīgs un gards rezultāts!
Foto: Kate Šterna

Pavārmākslā tāpat kā attiecībās viss ir atkarīgs no niansēm. Aknu gatavošana ir tāda štelle, ka grūti pateikt, kas tad īsti ir tas svarīgākais, kas otršķirīgais centienos izšmorēt sulīgas un baudāmas akniņas.

Skaidrs, ka medniekmājā viss garšo lieliski, bet mājās ēdājs ir prasīgāks. Katru reizi tu, cilvēks, iegūsti kaut ko jaunu. Pats pamēģini, noskaties vai uzklausi kolēģu ieteikumu. Kādās no vasaras medībām man iekrita kārta cept buka akniņas. Jānis V. ieteica pievienot aknu ēdienam apceptus zaķīšus. Reiz ēdu kaut ko līdzīgu un man nepatika abu produktu konsistences atšķirība. Taču pati es nebiju mēģinājusi šādu variantu. Medniece Lienīte S. piešķīra kausēto sieru Dzintars, ko pielikt klāt, un tad ēdiens sanāca tik garšīgs, ka mājās nolēmu atkārtot.

Sastāvdaļas

•Divu buku aknas un trīs buku zaķīši
•Trīs vidēji sīpoli
•Kausētais siers Dzintars klasiskais, visa kārba
•Sāls un melnie pipari pēc garšas
•150 gramu pussaldā baltvīna.

Pagatavošana

Ingredienti ir vienkārši, taču sāls ir pašā procesā. Uzkarsējam pannu tā riktīgi. Medniekmājā man bija elektriskā plīts ar plāno pannu, mājās gāzes plīts un pamatīga čuguna panna. Atšķiras laiks, kas nepieciešams, lai trauks uzkarstu. Protams, eļļas temperatūru ar termometru nemērīju. Uzmetu gaļas gabaliņu, lai saprastu, kā čurkst.

Pirmie jācep zaķīši. Gaļa jāgriež ar asu nazi, plāni jo plāni. Šķēlīšu biezumam jābūt vienam vai diviem milimetriem, ne vairāk. Šādi sagriezta gaļa gatavojas ātri. Protams, to viegli sabojāt – pārcept. Tādēļ lielā uzkarsētā pannā, kur eļļa pamatīgi čurkst, ja tajā iemet mazu gaļas kripatiņu, ieber visu gaļu. To uzreiz cenšas sadalīt pa šķēlītēm un gabaliņiem, maisa, lai viss vienmērīgi pagatavojas. Gaļa atdos diezgan daudz šķidruma un uzreiz neapcepsies. Tas arī nav nepieciešams. Nevajag censties apbrūnināt gaļu. Gluži pretēji! Kad gabaliņi zaudējuši rozīgumu, gaļa uzreiz jānoņem no pannas, atstājot visu šķidrumu un eļļu.

Kad gaļa atlikta palielā bļodā, pannā, kur palikusi eļļa un gaļas sula, beram iepriekš sagrieztos sīpolus. Tos var griezt smalkos gredzenos vai palielos gabaliņos. Sīpolus arī nevajag stipri apbrūnināt – līdz zeltainam dzeltenīgumam, tad liekam pie gaļas. Tagad var izrādīties, ka eļļas ir par maz. Pievienojam to vai arī liekam pannā sviestu. Man patīk gatavot ar sviestu. Tas dod burvīgu garšu, ko nav spējīgas piedāvāt augu eļļas.

Pagaidām nedaudz, lai panna sakarst, un beram tajā gabaliņos sagrieztas aknas. Man tīk centimetru pusotra biezi gabaliņi. Karstajā pannā aknu virsma ātri apcepas, ieslogot mitrumu iekšpusē. Tiklīdz pazūd rozīgais tonis, aknām pievienojam visu, kas dzesējas bļodā. Liekam klāt sāli, piparus un visu sildām, ik pa brīdim apmaisot. Medniekmājā pa rokai bija pussaldais baltvīns. Pielēju apmēram 150 gramus.

Noslēgumā pievienoju veselu kārbu klasiskā Dzintara siera, izmaisīju, lai izkūst, un ēdiens ir gatavs. Nekāda krējuma vai piena!

Vairāk lasiet žurnālā Medības

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Apgāžam mītus par lodes jaudu! Kā to ietekmē klusinātājs
Ekskluzīvi 16 stundas
ME
Medības
Uncategorized
Izlikt asinspēdu un lasīt suni. Praktiskais seminārs #53
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Kur pasūtīt medību torni? Dažādi veidi, piegāde visā Latvijā!
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Atgaiņāties no lāča ar cirvi, staigāt tikai pa iezīmētām takām un sargāt suņus. Meža ziņas #6
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Kompakts dizains, lēcā iebūvēts tālmērs un jaudīgs sensors. GPSPRO jaunumi aprīlī
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Klausies!
Piešaut ieroci, nestabili kronšteini, kā reaģēt jebkurā medību situācija. “Šauj garām!” #279 epizode
Ekskluzīvi 16. aprīlis, 2025
Sintija Dozberga
Pieredze
Kas jādara, lai šautu kā olimpietis? Hakhan Dahlby ieteikumi medniekiem un sporta šāvējiem
Ekskluzīvi 14. aprīlis, 2025
ME
Medības
Cope
Slinkās Latvijas zivis, parastas laivas un 400 kg motori. Laivu apskats: Outdoor Riga 2025
Ekskluzīvi 14. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Apģērbs, kas pasargā no ērcēm, medību torņi un aktuālais termiķu pasaulē. Outroor Riga 3. diena
Ekskluzīvi 13. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Preces patriotiem, lūsis ķer stirnas, it kā normāls binoklis. Outroor Riga 2. diena
Ekskluzīvi 12. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Redaktores izvēle aprīlī: Laikam mīļākie gumijnieki Treksta Lofoten Neo 18”
Ekskluzīvi 10. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Jaudīgas lēcas un karstākie jaunumi medniekiem. Atskats no izstādes “Pavasaris 2025”
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Džentlmeņa komplekts medībām no Pixfra
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
ME
Medības
Klausies!
Medības vajadzīgas, lai tostarp novērstu postījumus; bebrkopības kursi! “Šauj garām!” #278 epizode
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Kā iztīrīt ieroci pēc kārtīgas šaušanas? Testējam līdzekļus no Ukrainas
Ekskluzīvi 8. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Inspektors nav bieds medniekam. Ko par Medni domā mednieki un amatpersonas?
Ekskluzīvi 8. aprīlis, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Skaties, mācies, trāpi! Kā ShotKam stobra kamera var palīdzēt šaušanas treniņos
Ekskluzīvi 7. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Praktiski padomi. Kā izaicināt bebru uz kautiņu. Bebru medības postījumu vietās
Ekskluzīvi 7. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Latvijā ražotas lodes droniem, optiskais zūms termiķim un padomi medniekiem no četrkārtēja olimpieša
Ekskluzīvi 4. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Ierīce visām situācijām un regulē asumu ar pirkstu. Ar ThermTec Wild 650D uz bebriem
Ekskluzīvi 3. aprīlis, 2025
ME
Medības
Klausies!
Šaut garām ir vieglāk, daudz vairāk vietas! Dainis Upelnieks “Šauj garām!” #277 epizode
Ekskluzīvi 2. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
TOP 5 videoklipi, ko vērts noskatīties žurnāla Medības YouTube kanālā
Ekskluzīvi 1. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. “Mednis” atklāj patieso situāciju medību jomā. Atskats uz medību sezonu un nākotnes plāni
Ekskluzīvi 31. marts, 2025
ME
Medības
Virtuve
Medīt var visu, kas kustās, tik jāapēd uz vietas. Pokijs mednieku gaumē. No dabas līdz galdam #16
Ekskluzīvi 31. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Bebru medību sezona. Cik ilgi atļauts medīt ar termālajām ierīcēm? Video bloga #90 epizode
Ekskluzīvi 28. marts, 2025
ME
Medības
Pieredze
Bebru medības pavasarī! Padomi jaunajiem medniekiem #4
Ekskluzīvi 27. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Gribi trīs lapsas vienā vakarā? Trenējies ar maseni un būs!
Ekskluzīvi 25. marts, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Ragu meklēšana vai nelikumīgas medības? Kā nepārkāpt Medību likumu un noteikumus!
Ekskluzīvi 19. marts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Vietas, kur briežu medības jāaizliedz, bet bebram jāmaksā par darbu! “Šauj garām!” #275 epizode
Ekskluzīvi 19. marts, 2025
Kate Šterna
Aprīkojums
Vilks, kas pārvērtās par kuili un pārdrošā lapsa, jeb medības ar Pulsar Thermion 2 LRF XL60
Ekskluzīvi 17. marts, 2025

Lasītākie