Virtuve

Dari pats! Gatavojam mežacūkas konservus0


Gatavojam mežacūkas konservus.
Gatavojam mežacūkas konservus.
Foto: Indulis Burka

Lai pagatavotu mežacūkas konservus, protams, vajadzīga mežacūkas gaļa. Lai to droši varētu izmantot pārtikā, gaļai jābūt pārbaudītai gan attiecībā uz Āfrikas cūku mēri, gan trihinelozi. Protams, konservu apstrādes procesā gaļas temperatūra pārsniegs to, kurā iet bojā iekapsulējušās trihinellas, tomēr labāk, ja gaļa ir pārbaudīta un droša lietošanai uzturā.

Maltu vai gabaliņos

Atkarībā no vēlmēm mežacūkas gaļu samaļ vai sagriež gabaliņos. Tā kā gatavoju lielāku daudzumu konservu no 3–4 gadus veca mežakuiļa, labākos gaļas gabalus – muguras karbonādi un šķiņķus – sagriezu nelielos 2×3 cm gabaliņos, savukārt pārējo gaļu samalu, izmantojot rupju gaļas mašīnas sietiņu, iegūstot drīzāk sakapātu, nevis samaltu gaļu.

Konservu gatavošanai vajadzīgas arī svaigas cūku ādiņas, ko var iegādāties gaļas tirdzniecības vietās. Parasti tām klāt ir daži milimetri speķa. Ādiņas uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un samaļ gaļas mašīnā jau ar standarta izmēra sietiņu. Samaltās ādiņas pievieno gaļai, ievērojot attiecību 1:3. Kilograms ādiņu un trīs kilogrami gaļas. Tālākā termiskās apstrādes procesā samaltās ādiņas kopā gaļas sulu pilnībā pārvērtīsies par lielisku želeju.

Izmantojot želatīnu un karsējot konservus augstā temperatūrā, iespējama situācija, ka želatīns pilnībā nesarecē un istabas temperatūrā var būt šķidrs. Šādus konservus sagriezt šķēlītēs, lai uzliktu uz maizes, jau būs apgrūtinoši.

Gatavojam mežacūkas konservus

Sāls, pipari un lauru lapas

Vajadzīgas arī garšvielas. Izmantoju lauru lapas, smaržīgos piparus, raibo piparu maisījumu (melnie, zaļie, baltie un rozā pipari), kadiķogas, svaigus ķiplokus un sāli. Es izmantoju košersāli. Tas ir vidēja rupjuma jūras sāls ar bagātīgu garšu bez pretsalipes vielas.

Metāla kārbiņās ieliek pa vienam smaržīgajam piparam, kadiķogai, trim četriem raibajiem pipariem, nelielam lauru lapas gabaliņam (aptuveni divi kvadrātcentimetri). Sāli pēc garšas samaisa kopā ar gaļu un samaltajām ādiņām. Ja gaļa ir laboratoriski pārbaudīta, uz pannas var ātri izcept nelielu kotletīti un pārliecināties, ka sāls ir tik, cik jūs vēlaties.

Sagatavotā masa jāpilda kārbiņās ar tādu aprēķinu, lai, piespiežot vāciņu, kārbiņa būtu praktiski aizpildīta. Jārīkojas visai veikli, jo ādiņas sāk sastingt, taču uzmanīgi, jo neaizvalcēto kārbiņu malas ir ļoti asas. Uz tām nedrīkst palikt gaļas vai tauku krikumi. Pretējā gadījumā šuve aizvalcējot var nebūt hermētiska.

Jārēķinās ar spiedienu

Kārbas rūpīgi aizvalcē un kārto sterilizējamā ierīcē. Manā gadījumā tas ir paša izgatavots autoklāvs, kurā vienlaikus var nosterilizēt 96 kārbiņas. Tās izvieto pamīšus, lai pārkarsētais tvaiks tās apņemtu no visām pusēm.

Ierīcē ielej 1,5 litrus ūdens, kas karsējot pārvērtīsies tvaikā, hermētiski noslēdz un tajā iesūknē gaisu, līdz spiediens sasniedz 1,5 bārus. Šis spiediens kompensēs kārbiņu izplešanos vārīšanas laikā un neļaus šuvēm deformēties. Kārbiņas ir hermētiski noslēgtas, un arī tajās karsējot palielinās iekšējais spiediens. Jārēķinās, ka tās kārbiņas, kuras būs aizpildītas ar gaļu nepietiekami, tiks deformētas.

Katlu novieto uz gāzes degļa un karsē, līdz temperatūra sasniedz 100–105 grādus un spiediens aptuveni 3,2 bāri. Uzņem laiku un, regulējot liesmu, šādos apstākļos kārbas karsē divas stundas.

Pēc tam izslēdz degli un ļauj katlam atdzist, līdz spiediens sasniedz sākotnējos 1,5 bārus. Atver ventili, izlīdzina spiedienu ar apkārtējo atmosfēru un atver katlu.

Ar vāciņiem uz leju

Kārbas kārto ar vāciņiem uz leju vietā, kur tās varēs pēc iespējas ātrāk atdzist. Kārbiņu saturs joprojām ir aptuveni 50 grādu karsts. Tauki pacelsies uz augšu un pēc satura sastingšanas paliks kārbiņas apakšā! Tos varēs izmantot, savukārt želeja viegli atdalīsies no vāciņa kārbiņas atvēršanas brīdī.

Saistītie raksti

Nākamajā dienā uz atdzisušajām kārbiņām ar marķieri uzraksta, kas tajās iekšā un izgatavošanas datumu.
Atliek tikai konservus novietot glabāšanai sausā, vēsā vietā un celt galdā. Labu apetīti!

Praktiskais seminārs #8. Kā mājās izgatavot konservus

Izdalīt mežakuiļiem prezervatīvus un ieskatīties lācim acīs. “Šauj garām!” #250 epizode

Abonē žurnālu Medības!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Lai acis nežilbtu! Jaunais zaļās krāsas atjaunonājums pulsāram!
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Aprīkojums
Humānas bebru medības, 138000 izšautas lodes gadā un atskats uz izstādi Iwa OutdoorClassics
Ekskluzīvi 2 dienas
ME
Medības
Pieredze
Agrāk gāja medīt ar prieku! Nedrīkst padarīt mednieku mežā par nevēlamu!
Ekskluzīvi 2 dienas
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Karsts jaunums no Ukrainas. NVECTECH termālās ierīces medībām
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Trīs stundas, vienreiz gadā, un zaļos neprovocēt! Mednieka dienasgrāmata #36
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Raganu balsis, mēra posta darbs un vilki siro māju tuvumā. Meža ziņas #2
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Klausies!
Pilnīgs svina munīcijas tidzniedzības aizliegums un ziņot nav jēgas! “Šauj garām!” #274 epizode
Ekskluzīvi 3 dienas
Indulis Burka
Aprīkojums
Video! Pixfra otrā paaudze: Izcils attēls un izcila cena. Kas patika un kas nepatika
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Pieredze
Uz dzīvību un nāvi ar lūsi, vilki mēģina uzbrukt cilvēkiem un milzīgi briežu bari. Meža ziņas #1
Ekskluzīvi 7. marts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Mednieki nav militarizēts grupējums, kas pilda konkrētus uzdevumus! “Šauj garām!” #273 epizode
Ekskluzīvi 5. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Mazo nazīšu aizliegums, jaunākās munīcijas tendences un lietas, kas liek smaidīt. IWA apskats
Ekskluzīvi 4. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Jaunas lodes, drillings un termiķi. Medību tūre izstādē IWA OutdoorClassics 1. daļa
Ekskluzīvi 1. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kurš viltīgāks? Bebrs vai mednieks? Video bloga #89 epizode
Ekskluzīvi 27. februāris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Vilki nogalina suņus, bet mednieki kļuvuši par ķīlniekiem. Armands Krauze “Šauj garām!” #272 epizode
Ekskluzīvi 26. februāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Labākie naži bebra pirmapsraidē, salīdzinām dažādus. Praktiskais seminārs #52
Ekskluzīvi 25. februāris, 2025
ME
Medības
Virtuve
Jūrā pēc brieža, nosvilinātas uzacis un brieža kababs. “No dabas līdz galdam” #15
Ekskluzīvi 25. februāris, 2025
Kate Šterna
Pieredze
Satiek neparastu un Latvijas faunai neraksturīgu dzīvnieku! Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 23. februāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kāpēc pieaug briežu skaits, kā veicas ar limita izpildi – Valters Lūsis. “Šauj garām!” ekstra #45
Ekskluzīvi 21. februāris, 2025
ME
Medības
Klausies!
No veģetārietes par mednieku jeb, kad domāji, ka esi dabas pazinējs. “Šauj garām!” #271 epizode
Ekskluzīvi 19. februāris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Ilgi gaidītās karabīnes un asi naži visām gaumēm! Aktuālais februārī, kas noderēs katram medniekam
Ekskluzīvi 14. februāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Vilki uzbrūk aitām un nokož suņus! Realitāte, ar kuru jāmācās sadzīvot. Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 13. februāris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Medības ir slikts hobijs un arī slikts darbs. “Šauj garām!” #270 epizode
12. februāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
800 km pēc putniem! Daudz grūtāk, nekā domājāt! Mednieka dienasgrāmata #35
Ekskluzīvi 11. februāris, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Merkel pret Haenel. Kas nosaka cenu atšķirību?
Ekskluzīvi 10. februāris, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Kad pazaudē barotavu, bet atrodi ruksi. Pulsar Thermion 2 LRF XP60 tests
Ekskluzīvi 7. februāris, 2025
Sintija Dozberga
Pieredze
Lāči lauž sāls stabu un kasa muguru! Lāči Strenču apkārtnē nav nekas neparasts! Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 7. februāris, 2025
ME
Medības
Klausies!
“Ar LVM diskusijas rezultātiem neesmu apmierināts! Juris Buškevics. “Šauj garām!” #269 epizode
Ekskluzīvi 5. februāris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Skorpions ceļos uz Valkas novadu. Loterijas ierocis atrod savu saimnieku
Ekskluzīvi 4. februāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kad pa asinspēdu skrien… un medībās “pārkāpj” visu iespējamo. Mednieka dienasgrāmata #34
Ekskluzīvi 3. februāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kāpēc samazinās stirnu skaits? Kas pie tā vainīgs? Kā izskatās stirnu ēdājs
Ekskluzīvi 3. februāris, 2025

Lasītākie