Virtuve

Buka cepetis kūpinātavā0


Buka cepetis kūpinātavā
Buka cepetis kūpinātavā
Foto: Kate Šterna

Pēkšņi un negaidīti piesakās viesi, un gribas pagatavot kaut ko īpašu, kaut ko ļoti interesantu. Pirmkārt, viesiem jāpasaka, ka jānāk ir rīt. No sērijas: “Vakardienas zupu ēdīsi? Tad nāc rīt!” Ja šis triks izdosies, būs gana laika, lai pagatavotu neparastu cepeti kūpinātavā.
Galvenā ideja ir pagatavot gaļu ātri, maksimāli saglabājot sulīgumu. Tādēļ to marinē eļļā ar garšvielām un citronu. Citrona sula pretstatā etiķim gaļu nežāvē. Eļļa arī neļauj gaļai atsuloties marinādē. Buka pleciņus ievieto kūpinātavā, kad tā ir pamatīgi uzkarsēta. Būtībā tā ir kā cepeškrāsns ar dūmiem. Augstā temperatūra aprauj gaļu, ļoti ātri pārklājot to ar garoziņu un neļaujot sulai iztvaikot. Pie reizes cepetis iegūst jauko kūpinātās gaļas aromātu. Divi vienā, tā teikt.

Sastāvdaļas

– Aptuveni 1,5 kg pērnā buciņa lāpstiņu
– Puse citrona
– Tējkarote sinepju, medus, maltu melno piparu, ķiploku pulvera, Himalaju melnā sāls (tējk. ar kaudzīti)
– Rozmarīna zariņš
– 150 g eļļas
– 4–5 lielas ķiploka daivas

Foto: Kate Šterna

Pagatavošana

Eļļu un visas garšvielas samaisām lielā, lēzenā traukā. Izspiežam sulu no puses citrona un pievienojam vienu šķēlīti aromātam, ķiplokus saspiežam, medu izšķīdinām, no rozmarīna zariņa noplūcam lapiņas un nedaudz saburzām, pirms pievienošanas garšvielu maisījumam.
Ievietojam šajā marinādē buka lāpstiņas, kārtīgi ieziežam un atstājam ievilkties. Ik pa laikam jānoiet līdz ledusskapim un lāpstiņas marinādē jāpagroza.
Nākamajā vakarā ap sešiem iekurinām kūpinātavu un paceļam temperatūru līdz 180 grādiem. Lai kūp tā riktīgi. Šādā režīmā lāpstiņas jākūpina divas stundas, bet pēc tam temperatūra jāpazemina par 30–40 grādiem un jāsilda lāpstiņas vēl pusstundu. Ja šādā veidā tiek gatavotas pieauguša āža lāpstiņas, tās ieteicams pirms marinēšanas tomēr atkaulot. Tā kā man trāpījās pērnais selekcionējamais āzītis, lāpstiņas bija gana plānas un es nolēmu kūpināt tās veselas.
Pēc kūpināšanas gaļa jānoliek atpūsties un var ķerties klāt uzkodu šķīvja servēšanai. Otrajā dienā otro lāpstiņu, ja tā būs palikusi pāri, var gatavot tālāk, iegūstot jau pavisam citu smeķi. Tā jāieliek cepammaisā, jāapziež ar majonēzi, jāpievieno dārzeņi un jāsutina cepeškrāsnī vēl pusotras stundas. Sanāk neticami aromātiski un garšīgi!

Buka cepetis kūpinātavā

Lasi un abonē žurnālu Medības šeit!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Kādēļ Beļģijā apturēts mēris, bet Latvijā – nē? “Šauj garām!” #9 extra
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Klausies!
Par nepaklausīgiem medniekiem, lapsu piesaukšanu un 200 metriem. “Šauj garām!” #52 epizode
3 dienas
ME
Medības
Klausies!
Video bloga #12 epizode. Kā viedtālruni pārvērst par rāciju
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Klausies!
Saruna ar šefpavāru Rūdolfu Šteinbergu par medījumu gaļu. “Šauj garām!” #51 epizode
Ekskluzīvi 18. novembris, 2020
ME
Medības
Pieredze
Dzinējmedību rīkošana ārkārtējās situācijas laikā
Speciālreportāža 12. novembris, 2020
ME
Medības
Pieredze
Par ieroču apriti un šaujamieroču glabāšanu. “Šauj garām!” #50 epizode
11. novembris, 2020
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Briežu bullis, mežaruksis, stirna un garām aizšauta lapsa
8. novembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Saruna ar medību kluba vadītāju: Ilgonis Šeflers. “Šauj garām!” #7 extra
Ekskluzīvi 6. novembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par medību suņiem un asinspēdu. “Šauj garām!” #49 epizode
4. novembris, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Tēmēkļa Yukon Jaeger 3-12×56 apskats
2. novembris, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Video bloga #11 epizode. Medību apģērba ūdens tests
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2020
ME
Medības
Klausies!
“Šauj garām!” #48 epizode. Par vilku medībām
28. oktobris, 2020
Kate Šterna
Virtuve
VIDEO RECEPTE: pildītas pankūkas ar brieža plaušām
Ekskluzīvi 25. oktobris, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Binokļu tests – Swarovski, GPO un Bresser. Video bloga #10 epizode
23. oktobris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par rācijām un komunikāciju medībās. “Šauj garām” #47 epizode
Ekskluzīvi 21. oktobris, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Winchester Strata – abonēšanas loterijas balva
16. oktobris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par gaļas nodošanu, publiskām ūdenstilpēm, suņu GPS un apakšveļu. “Šauj garām!” #46 epizode
14. oktobris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par dzinējmedībām un ētisku šāvienu. “Šauj garām!” #45 epizode
7. oktobris, 2020
ME
Medības
Klausies!
“Šauj garām!” #44 epizode. Apēdi lenteni? Kas notiks? Parazīti medījuma gaļā
30. septembris, 2020
Linda Dombrovska
Pieredze
Bauris 2020. Nāvējošās riesta cīņas
Speciālreportāža 25. septembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par zosu medībām. “Šauj garām!” #43 epizode
23. septembris, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Eksperiments: svins pret tēraudu. Video bloga #9 epizode
21. septembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par to, vai šaušanas treniņi palīdz medībās. “Šauj garām!” #42 epizode
16. septembris, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Par patronu lādēšanu un munīciju. “Šauj garām!” #41 epizode
9. septembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Staltbriežu balsis riestā: padomi un metodes. “Šauj garām!” #6 extra
Ekskluzīvi 4. septembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par to, kādēļ esam mednieki. “Šauj garām!” #40 epizode
2. septembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Aļņu medības riestā: padomi un metodes. “Šauj garām!” extra #5
Ekskluzīvi 28. augusts, 2020
Indulis Burka
Pieredze
Anri Anaņina padomi. Kā piepēkšķēt pīles
Speciālreportāža 27. augusts, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par staltbriežu selekciju un trofejām. “Šauj garām!” #39 epizode
Ekskluzīvi 26. augusts, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Ekstra #4. “Šauj garām!” komanda dodas medībās ar Zeiss, Swarovski un GPO
Ekskluzīvi 21. augusts, 2020

Lasītākie